Gyógyító csontlé!

okt 19, 2023 | Receptek

Ez a csontleves nem egyenlő a hétvégén megfőzött húslevessel. A porcos marha, disznó, pulyka, csirke vagy hal csontokat felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, majd hosszan, 14-24 órán keresztül érdemes főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt MAGNÉZIUM, KALCIUM, FOSZFOR, KÁLIUM (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból KOLLAGÉN, ZSELATIN, GLICERIN, GLUTAMIN, HYALURONSAV, GLUKOZAMIN-SZULFÁT és KONDROITIN-SZULFÁT.

Ezek az összetevők egyenként is „csodaszerek” a sejtjeink és szervezetünk számára, együtt alkalmazva pedig igazi terápiás hatással bírnak..

☝️ A csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit
☝️Kitűnő hatással van az emésztőrendszerre, kitisztítja a bélbolyhok közötti területeket, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja.
☝️ Az általános roboráló (erősítő) hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják
☝️ A kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körmöknek tesz jót
☝️ A magas zselatin tartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat.
☝️ A levesben található glicerin segíti a gyomorsav termelődését, így szuper hatással van a refluxra, valamint a máj méregtelenítéséhez is hozzájárul.

A terápiás porcleves minden tekintetben bélflóra regeneráló:

A glutamin a bélsejtek fő tápanyaga, mely elengedhetetlen az ez egészséges bélflórához, tehát:
☝️ Visszaállítja a bél mikroflórát, javítva a felszívódást
☝️ Kitisztítja a bélbolyhok közti területeket
☝️ Helyreállítja a bélfal barrier (védő/gát) funkcióját,
☝️ A kollagén, a zselatin és a hyaluronsav sejtregeneráló-megújító hatásúak:
☝️ Elősegítik a káros szövetek gyógyulását
☝️ Immunerősítők
☝️ Csökkentik a bakteriális fertőzéseket (gyulladás csökkentők)
☝️ Bent tartják a vizet a sejtekben

Fogyasztásuk terápiás céllal ajánlott, érdemes nagyobb adagokat készíteni és kis adagokban lefagyasztani.
Minden nap érdemes pár evőkanállal elfogyasztani ebből a gyógyító csontléből.
A legjobb, ha minél többféle, főleg porcos csontból főzzük.

Túlzásba nem érdemes vinni, ez nem leves lesz, hanem egy sűrűbb-zsírosabb-kocsonyásabb anyag, pár kanál bőven elegendő belőle.
Ízesíteni lehet, bár én nem szoktam, a végén esetleg lehet bele rakni zöldségeket.

Próbáljátok ki, különösen ajánlatos emésztőrendszeri vagy mozgásszervi panaszoknál!

A szerző: Tóth Boglárka

Végzettségemet tekintve biológus, táplálkozástudományi szakember és funkcionális táplálkozási referens vagyok.

Ismerj meg jobban ide kattintva, vagy kérj időpontot az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

+36204795289
toth.bogi.st@gmail.com

Továbbiak a kategóriából:

Tenger gyümölcsei fokhagymával és rizstésztával

Tenger gyümölcsei fokhagymával és rizstésztával

Sajnos nagyon kevés tengeri halat és puhatestűt fogyasztunk mi Magyarok, annak ellenére hogy nagyon egészségesek és táplálóak. Egyrészt a bennük található fehérjék miatt, melynek magas a kollagén tartalma, másrészt a vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Nagyon jó...

bővebben
Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza

Gluténmentes pizza alap (szafis ) Szósz: cukor nélküli sűrített paradicsom, fokhagyma, oregánó, bazsalikom Feltét: pulyka kolbász, lilahagyma, főttojás, hegyes erős paprika Fehérje forrás: tojás Zsír forrás: pulyka kolbász Szénhidrát forrás: paradicsom, hagyma, tészta...

bővebben
15 perces ebéd. Tojásos rizstészta császárszalonnával

15 perces ebéd. Tojásos rizstészta császárszalonnával

Gyors egytál étel! Tojásos rizstészta császárszalonnával. Gluténmentes tészta (csicseriborsóból vagy barnarizsből) Szósz: kókuszzsír, újhagyma, császárszalonna, tojás, rizstejszín, parajdi só, bors, növényi sajt👌 A kókuszzsíron megpárolom az apróra vágott hagymát, és...

bővebben